Julia poleca przepisy kulinarne inspirowane lekturami. Smacznego!
11.01.2015
M jak dżeM
Jest to książka
napisana przez znaną młodzieżową pisarkę Agnieszkę Tyszkę. Opowiada ona o
losach trzynastoletniej Neli, której życie przypomina bieg z przeszkodami...
Prześladują ją wstrętne koleżanki, boleśnie odczuwa nieobecność taty i musi
stawić czoła groźnej babci, której nigdy wcześniej nie widziała na oczy. Jakby
tego było mało, dowiaduje się, że będzie miała rodzeństwo. Na szczęście los
zsyła jej całe grono osobliwych, ale życzliwych osób, dzięki którym życie staje
się piękniejsze. Jest wśród nich pani Lila ze swoją zaczarowaną spiżarką,
rudowłosa ciotka Letycja, nieco szalona nauczycielka Idalia, a nawet jedna
senna zjawa... To dzięki nim oraz niezawodnym dżemom, Neli udaje się pokonać
piętrzące się przed nią problemy.
Pewnego razu, gdy
dziewczynka zła na swoje wścibskie koleżanki przechadzała się liściastą parkową
alejką, zobaczyła starszą panią o siwych włosach i lekko pomarszczonej twarzy.
Była to pani Lila. Nela zaprzyjaźniła się z kobietą i od tego czasu spędzały
razem mnóstwo czasu. Przychodziła do niej po szkole i przy herbacie wymieniały
się poglądami. Dziś pani Lila siedziała na swojej zielonej werandzie i obierała
jabłka.
- Dzień dobry! – zawołała
dziewczynka.
- Furtka jest
otwarta. – Pani Lila machnęła ręką, w której błysnęło ostrze małego nożyka.
- To na szarlotkę?
– zapytała Nela, sadowiąc się przy stoliku.
- Nie. Z tych
jabłek zrobię dżem. Specjalny dżem – oświadczyła tajemniczym głosem staruszka.
– A właściwie zrobimy go razem. Masz ochotę? – zaproponowała.
A OTO PRZEPIS NA DŻEM
Składniki:
- 1 kg jabłek
- cukier do dosłodzenia
- woda
- dodatkowo: cynamon, cukier waniliowy
- 1 kg jabłek
- cukier do dosłodzenia
- woda
- dodatkowo: cynamon, cukier waniliowy
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki. Następnie
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są kwaśne, wymieszać je z
cukrem. Na patelni lub w garnku rozgrzać odrobinę wody. Dodać jabłka, dusić
około 20 minut. Doprawić szczyptą cynamonu i cukrem waniliowym. Gotowy dżem z
jabłek przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut.
Julia Jóźwiakowska
CAŁUSKI PANI DARLING
Małgorzata Musierowicz napisała książkę kucharską pod takim tytułem. Zamieściła w niej przepisy na proste potrawy i skojarzyła je z odpowiednimi lekturami.
Pani Darling to bohaterka opowieści J.M. Barrie "Piotruś Pan".
Pani Darling była dobrą mamą. Taką mamę, jak pisze sir
Barie, można poznać po tym, że co noc, kiedy dzieci już usną, przetrząsa ich
główki, porządkując myśli na rano. Podobno wygląda to zupełnie jak
porządkowanie szuflad. Miłe myśli potrafi mama pogładzić i przytulić do
policzka jak kotka, ale są i takie myśli, które trzeba jak najszybciej ukryć.
"A kiedy wstajesz rano, wszystkie psoty i brzydkie myśli, które miałeś
idąc do łóżka, są już zwinięte w jak najmniejszy węzełek i wtłoczone na samo
dno twojego umysłu. A na wierzchu leżą pięknie przewietrzone twoje
najładniejsze myśli, gotowe do użytku."
Jako dobra mama pani Darling, rzecz jasna, nie szczędziła
pieszczot swoim dzieciom i jestem przekonana, że mogły one otrzymać od niej
mnóstwo pocałunków, buziaków i całusków - kiedy tylko zapragnęły (z wyjątkiem
tego jednego-jedynego, tego nie do zdobycia...). Całuski takiej ślicznej pani o
drwiącym uśmiechu na pewno były trochę słodkie, a trochę nie - ot, tak właśnie,
jak te oto staroświeckie ciasteczka zwane całuskami.
Małgorzata Musierowicz
Więcej: http://www.edulandia.pl/lektury/1,102500,408780,Caluski_pani_Darling.html#ixzz3uAsSIqxP
A oto przepis na ciasteczka.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
pół szklanki cukru
pół kostki masła
1 jajko
2 szklanki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób wykonania:
Rozpuszczoną czekoladę ostudzić. Ubić mikserem masło z cukrem i jajkiem, dodać czekoladę i resztę składników i wyrobić (ręcznie) gładkie ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka i chłodzić w lodowce przez godzinę. Rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 - 200oC) przez ok. 20 min.
Po wystudzeniu ozdobić kolorowym lukrem lub czekoladą.
spk
OdpowiedzUsuńWasze przepisy są wspaniałe. Muszę zrobić dżem i całuski pani Darling. :)
OdpowiedzUsuń