O akcji

Jesteśmy molami książkowymi ze Szkoły Podstawowej imienia Bolesława Chrobrego. Wszyscy uczniowie w naszej klasie lubią czytać.Wzięliśmy udział w konkursie polonistycznym i zorganizowaliśmy akcję promującą czytanie, która nosi tytuł ,,Zaczytani". Zachęcamy do udziału w niej i czytania książek;).

Jedz, gotuj, czytaj! Książki w kuchni :)





Julia poleca przepisy kulinarne inspirowane lekturami. Smacznego!








11.01.2015
M jak dżeM
Jest to książka napisana przez znaną młodzieżową pisarkę Agnieszkę Tyszkę. Opowiada ona o losach trzynastoletniej Neli, której życie przypomina bieg z przeszkodami... Prześladują ją wstrętne koleżanki, boleśnie odczuwa nieobecność taty i musi stawić czoła groźnej babci, której nigdy wcześniej nie widziała na oczy. Jakby tego było mało, dowiaduje się, że będzie miała rodzeństwo. Na szczęście los zsyła jej całe grono osobliwych, ale życzliwych osób, dzięki którym życie staje się piękniejsze. Jest wśród nich pani Lila ze swoją zaczarowaną spiżarką, rudowłosa ciotka Letycja, nieco szalona nauczycielka Idalia, a nawet jedna senna zjawa... To dzięki nim oraz niezawodnym dżemom, Neli udaje się pokonać piętrzące się przed nią problemy.
Pewnego razu, gdy dziewczynka zła na swoje wścibskie koleżanki przechadzała się liściastą parkową alejką, zobaczyła starszą panią o siwych włosach i lekko pomarszczonej twarzy. Była to pani Lila. Nela zaprzyjaźniła się z kobietą i od tego czasu spędzały razem mnóstwo czasu. Przychodziła do niej po szkole i przy herbacie wymieniały się poglądami. Dziś pani Lila siedziała na swojej zielonej werandzie i obierała jabłka.
- Dzień dobry! – zawołała dziewczynka.
- Furtka jest otwarta. – Pani Lila machnęła ręką, w której błysnęło ostrze małego nożyka.
- To na szarlotkę? – zapytała Nela, sadowiąc się przy stoliku.
- Nie. Z tych jabłek zrobię dżem. Specjalny dżem – oświadczyła tajemniczym głosem staruszka. – A właściwie zrobimy go razem. Masz ochotę? – zaproponowała.


A OTO PRZEPIS NA DŻEM

Składniki:
- 1 kg jabłek
- cukier do dosłodzenia
- woda
- dodatkowo: cynamon, cukier waniliowy
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są kwaśne, wymieszać je z cukrem. Na patelni lub w garnku rozgrzać odrobinę wody. Dodać jabłka, dusić około 20 minut. Doprawić szczyptą cynamonu i cukrem waniliowym. Gotowy dżem z jabłek przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut.

                                                                                                     Julia Jóźwiakowska



CAŁUSKI PANI DARLING
Małgorzata Musierowicz napisała książkę kucharską pod takim tytułem. Zamieściła w niej przepisy na proste potrawy i skojarzyła je z odpowiednimi lekturami.
Pani Darling to bohaterka opowieści J.M. Barrie "Piotruś Pan".

Pani Darling była dobrą mamą. Taką mamę, jak pisze sir Barie, można poznać po tym, że co noc, kiedy dzieci już usną, przetrząsa ich główki, porządkując myśli na rano. Podobno wygląda to zupełnie jak porządkowanie szuflad. Miłe myśli potrafi mama pogładzić i przytulić do policzka jak kotka, ale są i takie myśli, które trzeba jak najszybciej ukryć. "A kiedy wstajesz rano, wszystkie psoty i brzydkie myśli, które miałeś idąc do łóżka, są już zwinięte w jak najmniejszy węzełek i wtłoczone na samo dno twojego umysłu. A na wierzchu leżą pięknie przewietrzone twoje najładniejsze myśli, gotowe do użytku."

Jako dobra mama pani Darling, rzecz jasna, nie szczędziła pieszczot swoim dzieciom i jestem przekonana, że mogły one otrzymać od niej mnóstwo pocałunków, buziaków i całusków - kiedy tylko zapragnęły (z wyjątkiem tego jednego-jedynego, tego nie do zdobycia...). Całuski takiej ślicznej pani o drwiącym uśmiechu na pewno były trochę słodkie, a trochę nie - ot, tak właśnie, jak te oto staroświeckie ciasteczka zwane całuskami.
Małgorzata Musierowicz

Więcej: http://www.edulandia.pl/lektury/1,102500,408780,Caluski_pani_Darling.html#ixzz3uAsSIqxP


A oto przepis na ciasteczka.



Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
pół szklanki cukru
pół kostki masła
1 jajko
2 szklanki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób wykonania:
Rozpuszczoną czekoladę ostudzić. Ubić mikserem masło z cukrem i jajkiem, dodać czekoladę i resztę składników i wyrobić (ręcznie) gładkie ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka i chłodzić w lodowce przez godzinę. Rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 - 200oC) przez ok. 20 min.
Po wystudzeniu ozdobić kolorowym lukrem lub czekoladą.

2 komentarze: